Dilmah Tea

Se hur Dilmah klimatkompenserar sina lokaler Öppnas på ny sida med engelsk text

  • Start
  • Familjen Dilmah
    • Meddelande från grundaren
    • Dilmahs Historia
    • Merrill J. Fernando – Tetillverkare
    • Våra värden
    • Certifikat & Utmärkelser
    • Våra teplantager
    • I Media
    • Integritea
    • Vårt företag
    • Fritid och gästfrihet
    • Dilmahs Globala Tidslinje
  • VÅRa Teer
  • Kunskap & utbildning
    • Hur man brygger en perfekt kopp te
    • Te & hälsa
    • E-Böcker om Te
    • Historien om Ceylonte
  • Etik Och HÅLlbarhet
    • MJF Charitable Foundation
    • Dilmah Conservation
    • Hållbarhet
  • Inspiration
    • Dilmah Real High Tea
    • Bartendern och temakaren
    • Chefs & the Tea Maker
    • Dilmahs t-Lounge
    • Te genom fem sinnen
    • Seasonal Flush
    • Dilmah inom Hotell och Foodservice
    • Dilmah Tea Inspiration for the 21st Century
  • Nyheter
  • Event
  • Kontakt
    • Öppna en t-Lounge by Dilmah
    • Feedback konsument
  • EN
  • GR
  • FR
  • CN
  • Dilmahtea.com
  • Pressrum
  • Onlinebutik
Onlinebutik

Utforska Dilmahs värld av te

Familjen Dilmah

Dilmah in Hospitality and Food service

Etik Och HÅLlbarhet

Dilmah Tea Inspired

Leisure and Hospitality

Kunskap & Utbildning

Onlinebutik

Land

Select A Country/Region

  • Middle East
  • Australia
  • Canada
  • Chile
  • China
  • France
  • Hungary
  • Indonesia
  • Japan
  • Lithuania
  • Netherlands
  • New Zealand
  • Poland
  • Russia
  • Singapore
  • South Africa
  • South Korea
  • Thailand
  • UK
  • Ukraine
  • USA
Dilmah Events

Dilmah Events

Hem/ Event/ Nu kan vi ännu mer om te.

Nu kan vi ännu mer om te.

Slider Image

February 07, 2020

February 11, 2020

12:00 am - 12:00 am

Sri Lanka

Den 70:e Dilmah School of Tea var denna gång helt digitalt. Dilmah är redan idag koldioxidneutrala, under 2021 så räknar de med att kompensera mer för miljön än vad de gör av med.

Vi startade med att besöka MJF Foundation i Moratuwa, en av Sri Lankas äldsta städer. Dilmah ger en hel del tillbaka till lokalsamhället. Via olika projekt avsätter de minst 15 % av företagets vinsten före skatt till Dilmah Conservation (miljö och djur) och MJF Charitable Foundation (olika projekt för att utveckla samhälle och människor). I Moratuwa möts vi av barn med särskilda behov som på centret får en chans att utvecklas utifrån sina personliga förutsättningar. Bland annat träffade vi Nipuna Fernando som vi senast träffade 2018. Nipuna älskar att måla och då helst elefanter. Sedan sist vi sågs har han utvecklat sitt målande av elefantbilder och säljer nu ex muggunderlägg för att få en egen inkomst och för att genom försäljningen kunna bidra till att hjälpa elefanterna i Sri Lanka som är utrotningshotade.
 
 
Som mellanmål bjöds vi på cocosfyllda pannkakor av de kvinnor vi stöttat sedan 2018 genom att utrusta ett cateringkök åt dem. De serverar dagligen frukost och lunch till de gäster som besöker Swashakthi Tea room i anslutning till centret. Fantastiskt kul att se frukten av det stöd vi kunnat ge dem. Nu kan kvinnorna tack vare cateringköket laga mat och själva tjäna pengar vilket ger dem ett bättre liv och ett bättre självförtroende.



Med stolthet fick vi en rundvandring i köket som gått från ett kalt rum till ett kök där man nu kan ta emot beställningar på catering till 150-200 personer. Extra roligt var att se den spis och den frys som är resultatet av vår försäljning av Dilmah Earl Grey Honung som vi lagt extra fokus på under slutet av 2019. Tack till alla ni som bidragit.



Därefter åkte vi vidare till Dilmahs huvudkontor där de provar 10 000 teer i veckan för att i sedan packa och skeppa kvalitetste till världens alla hörn.

Dag två startade tidigt för att ta oss till en av Dilmahs teodlingar. Craighead Estate i distriktet Kandy, 1150 meter över havet. Allt Dilmah te plockas för hand, torkas, valsas och oxideras för att slutligen brännas för att bli svart Ceylonte. Vi fick också se hur man tar fram det exklusiva teet Silvertip där enbart knoppen plockas och sedan får lufttorka. Normalt plockar en teplockare ca. 20 kg te per dag men när det gäller äkta Silvertip så får man bara fram ungefär 200 gram per dag. Det förklarar det höga priset.

 

Därefter for vi vidare till Nuwara Eliya (britternas sommarhuvudstad under kolonialtiden) för en dag i skolbänken. Dilhan Fernando (son till grundaren av Dilmah, Merrild Fernado) berättade om teets historia och hur teet kom till Sri Lanka. Världsberömda mixologen och flair-artisten Tomek Malek bjöd på tips om hur man använder te i mocktails och cocktails. Här är ett av recepten:

20 ml. Dilmah Elixir Persika
5 g ingefära
10 ml honung
10 ml färsk lime och citronjuice
100 ml kolsyrat vatten
Färskt myntablad till garnering.


På kvällen hade ostskribenten Betty Koster från Holland förberett fem olika ostar som hon parat ihop med passande teer. En favorit var Dilmahs Vivid Springtime Oolong som gifte sig fantastiskt bra med en Old Gouda.

Sista dagen var vi tillbaka i Colombo för ytterligare teutbildning. Dagen startade med en frukost skapad av Australiensiska stjärnkocken och restaurangägaren Peter Kuruvita. Samtliga rätter innehöll te och gav oss mycket inspiration inför kommande teskolor. Därefter fick vi lära oss hur Dilmah tänker när de tar fram olika sorters te och vi fick prova hur olika teer passar till varierande maträtter och desserter. Vi fick också en genomgång av Dr Tissa Amarakoon om teets alla hälsofördelar. Slutligen fick vi praktisera den kanske viktigaste lärdomen av alla:

Hur brygger man den perfekta koppen te?Färskt te
Förvaras lufttätt, svalt, mörkt och torrt
Använd kallt kranvatten
Koka upp vattnet
Ta en tesked te till 220 ml vatten
Kolla upp rätt temperatur och bryggtid för din kopp te. T.ex. svart te 95 grader, brygg i 3 minuter 
Rör om under bryggningen
Lagom temperatur vid servering är 65 grader
Tillsätt gärna tillbehör som förhöjer smaken. Ex mynta, ingefära eller neutral honung.
Vi på Tekompaniet kan massor om te, och vi arbetar hårt för att höja kunskapen och intresset för kvalitetste. Därför delar vi gärna med oss av våra erfarenheter och ger tips för att ge kunder och gäster en optimal teupplevelse.

2018 genomförde vi en omtyckt Teskola tillsammans med Dilmah på Fotografiska i Stockholm.

Latest Events

Kom och se, lyssna och smaka på Sri Lankesisk kultur när restaurang Matmekka bjuder in...

Kom och se, lyssna och smaka på Sri Lankesisk kultur när restaurang Matmekka bjuder in...

August 24, 2022
Can cheese taste better than it already does? The “Queen of Cheese” from the Netherlands...

Can cheese taste better than it already does? The “Queen of Cheese” from the Netherlands...

April 22, 2021
Can immunity taste good? In this 20-minute webinar we bring you knowledge of when ancient Sri...

Can immunity taste good? In this 20-minute webinar we bring you knowledge of when ancient Sri...

March 11, 2021
What makes our Dilmah English Breakfast Tea the perfect morning cuppa?

What makes our Dilmah English Breakfast Tea the perfect morning cuppa?

February 25, 2021

Dilmah

  • Familjen Dilmah
  • Våra teer
  • Internationellt Pressrum
  • Internationell Blogg
  • Onlinebutik
  • Kontakt
  • Integritet och cookie policy
  • Regler och villkor

Media

  • Bilder
  • Dilmah TV
  • t-Radio
  • Konstutställning

FÖLJ OSS

Se hur Dilmah klimatkompenserar sina lokaler

Internationellt nyhetsbrev

* = required field

View Integritet och cookie policy

Contacts

Tekompaniet
Box 1172
131 27 NACKA STRAND

08 68 40 50 00
info@dilmah.se
Sitemap
Copyright © 2018 Dilmah Ceylon Tea Company PLC. All rights reserved. Website Design & Development by eBEYONDS

Your Consent on our Privacy and Cookie Policy We use cookies that help to increase the performance of our website to serve you better, to provide social media features and to analyse our traffic. Click accept to give your consent to accept cookies and go directly to the site or click on more information to see detailed descriptions of the Privacy Policy.

Your Consent to our Privacy and Cookie Policy

We use cookies that help to increase the performance of our website to serve you better, to provide social media features and to analyse our traffic. Click ACCEPT to give your consent to accept our cookies and start browsing the site or click to see detailed descriptions of Privacy Policy.

Accept