Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska i Stockholm den 17 Oktober. 75 exklusivt inbjudna gäster fick uppleva te-gastronomi och inhämta kunskap från några av världens största te-innovatörer.

Dilhan Fernando, tea master och son till grundaren på Dilmah, berättade bl a om teets historia, hur te produceras och hur du brygger en perfekt kopp te.

"Varje gång du kokar vattnet, så förlorar du syre, koldioxid, ja alla de goda sakerna. Du använder 2 dl vatten till en tepåse. Du behöver doppa tepåsen eller röra om i koppen, för det som är viktigt vid bryggning är att vattnet måste komma i kontakt med teet. Svart te brygger du tre minuter men vill du tillsätta t ex honung, mjölk eller vad som helst, kom ihåg att du behöver lägga till en eller två minuter i bryggtid. Du kan brygga teet i upp till fem minuter, men inte mer. "- Dilhan Fernando

Titti Qvarnström, Nordens första kvinnliga kock med en Michelinstjärna i bagaget, berättade om sin resa till Sri Lanka och att hon valt samarbeta med Dilmah pga företagets syn på kvalité och viljan att förbättra livssituationen för teplockarna och deras familjer. Dilmahs grundvärderingar och att man verkligen gör skillnad för folket i Sri Lanka är något som ligger Titti varmt om hjärtat.

Titti hade satt samman en trerätters lunch som ackompanjerades av passande teer.

Förrätt
Löklameller, svampkräm, jordärtkockachips.
Serverades med Dilmah OrganicFruity Minty – ett örtte med fruktiga noter.

Varmrätt
Gårdskyckling, gulbetor, lagrad getost och kapris.
Dilmah Organic Earl Grey med sina citrustoner gick elegant ihop med huvudrätten.

Efterrätt
Spice Chaikola chokladpralin
För att förhöja den smakrika pralinen serverades även Dilmah Organic Spice Chai i kopparna.

Ostkonnässören Betty Koster kombinerade te och ost som tog smaklökarna till oanade höjder. Betty driver till vardags ”Fromagerie L’Amuse” i Amsterdam och har varit med på Dilmah School of tea sedan starten 2008.

Här är några exempel.
Dilmah Organic English Breakfast
Farmhouse Cheddar - engelsk cheddar med 24 månaders lagring.
Valdeon - en blåmögelost som görs på en blandning av ko och getmjölk.

Dilmah Organic Pure Green
Tomme de Chévre - en mellanhård, pressad ost med en fyllig getostsmak.
Wrångebäcksost - en klassisk svensk hårdost med en lätt syrlig, komplex smak av umami.

”Först dricker du lite av det varma teet för att värma upp din gom och smakpalett. När du sedan tar osten så mjuknar den lite och alla smaker träder fram. Ta sen ytterligare varmt te och då förhöjs även smaken i teet och det gifter sig fantastiskt med osten samtidigt som du hjälper till med matsmältningen." - Betty Koster

Robert Schinkel, mixolog och specialist på att kombinera te i mocktails och cocktails,delade med sig av knepen för att ge gästerna en te-upplevelse utöver det vanliga.

#1 Använd din auktoritet. Guida dina gäster till deras perfekta val av te.

#2 Var specialisten. Gästen väljer, du brygger.

#3 Den perfekta serveringen. Komplettera teet med tillbehör.

"Skulle du ge din gäst vatten med kaffepulver och filter och be dom brygga sitt eget kaffe vid bordet?" - Robert Schinkel 

Recept på Robert Schinkels Glögg Chai hittar du på dilmah.se

Dilmahs grundare Merrill J Fernando, 88 år, hedrade oss genom att besöka Stockholm vid det 65:e School of Tea. Han berättade om sitt engagemang, varför han startade Dilmah – sin tredje son* – och varför MJF Charitable Foundation är av sådan stor vikt för honom. Fonden hjälper till att förbättra levnadsvillkoren för både människor och djur samt bidrar till att minska miljöförstöringen som pågår i Sri Lanka. Läs mer om MJF på: mjffoundation.org

*Namnet ”Dilmah” kommer av sammanslagningen de två sönernas namn – Dilhan och Malik.