
Se hur Dilmah klimatkompenserar sina lokaler Öppnas på ny sida med engelsk text

Utforska Dilmahs värld av te
Familjen Dilmah
Dilmah in Hospitality and Food service
Etik Och HÅLlbarhet
Dilmah Tea Inspired
Leisure and Hospitality
Kunskap & Utbildning
Onlinebutik
Select A Country/Region
Hur man brygger en perfekt kopp te
Det finns endast ett korrekt sätt att brygga te på. De flesta tedrickare missar att säkerställa kvalitén på sitt te och förlorar därmed allt det goda i en kopp te. Här får du en enkel guide till hur du ser till att din kopp Dilmahte är perfekt bryggd.
Regel #1
Att välja bra te kräver omsorg

Rule #1
Bra te är inte dyrt men samtidigt inte billigt. För det te erbjuder är en lättåtkomlig lyx men att välja bra te kräver lite extra omsorg från dig. Te som är tillverkat på ett traditionellt, hantverksmässigt sätt - det kallas den ortodoxa metoden - behåller det sofistikerade som jorden och klimatfaktorerna påverkar. Te som förpackas vid sitt ursprung, alltså i det land där det fått växa, behåller sin färskhet och speciellt te som bibehåller renheten från ursprunget är det bästa. Det bästa teet är antingen:
Single Origin = te från ett och samma land.
Single Region = te från en och samma region inom ett land.
Single Estate = te från ett och samma teplantage.
Regel #2
Skydda ditt te

Regel #2
Experterna förvarar sitt vin i klimatkontrollerade källare och cigarrer i humidorer. Te är ingen skillnad när det kommer till omsorg om förvaringen. hygroskopiskt, d v s drar till sig fukt och liknande lukter eller dofter. Förvara ditt te i en lufttät förpackning och håll det bort från fukt, värme, ljus och dofter. Förvarat på en sval och torr plats, aldrig varmare än 30 grader Celcius. För lite kortare tids förvaring kan du ha teet i en luft- och aromtät foliepåse eller keramikburk i kylen.
Våra lösviktsteer

Our leaf teas
Vårt lösviktste levereras i en luft- och aromtät, återanvändbar, burk.

Regel #3
Vatten

Regel #3
En kopp te består av 99% vatten och bra vatten är lika viktigt som själva teet, för att få till en bra bryggning och god kopp te. Vatten som innehåller höga nivåer av minerale, speciellt kalcium eller magnesium (hårt vatten), vatten som är klorinerat, salthaltigt eller är avsaltat havsvatten eller har blivit kokt flera gånger om - det är inte tillräckligt bra för att brygga te.
Te är känsligt och njutningen i fint te kommer från kombinationen av doft, klarhet, styrka, smak, fyllighet och textur. En förorening som klorin eller en dåligt diskad tekanna kan påverka teet lika mycket som att använda dåligt vatten.
Idealiskt bra vatten är källvatten men om du bor i Sverige så är vattnet perfekt! Vattnet i t ex London är okey för att dricka men inte för att brycka te. Om vattnet där du bor är hårt eller rikt på mineraler, kloring, fluor eller andra kemikalier, speciellt kalcium, så behöver du använda ett bra aktivt kolfilter. Dessa är vanliga både för hemmabruk och i professionella sammanhang.
Ett te - två personligheter…
Vikten av vatten

from www.integritea.org, the Teamaker’s blog
Två muggar te, bryggda med samma Dilmah Single Origin Ceylonte i tepåse, bryggd under samma tid i identiska porslinsmuggar och avsmakade samtidigt under samma förhållanden - ändå smakar de helt olika...
En har klarhet, djup och styrka med en underbar balans av fyllighet och smak, vilket är kännetecknet för Ceylons Dimbularegionala ortodoxa teer. Den andra, skarp men utan djup och styrka, utan de olika noterna som formade den mer komplexa karaktären på det andra teet.
Visuellt sett är de lika varandra - den första klar bourgognefärg med en antydan av orange runt kanterna där teet möter det vita porslinet. Den andra grumligt brun med ett 'skinn' flytande på ytan. Vad är brottslingen? Vattnet. Eller rättare - Londonvatten. Den dramatiska skillnaden mellan dessa två teer vilka i teorin borde vara identiska, eftersom de bryggda av samma te och under lika lång tid (3 minuter) visas på bilden här; Beroende på din bildskärm kan skillnaden i ljusstyrka, färg och klarhet vara - eller inte - uppenbar, men det är inte bara utseendet som visar på skillnad utan även smaken är dramatiskt annorlunda.
'Skinnet' eller 'teskummet' som vi berättade om tidigare är inte attraktivt att titta på och det fläckar porslinet, även om det inte är skadligt. Det uppkommer molekylärt på vattenytan på grund av påverkan av kalcium- och bikarbonatjoner. Väldigt lite skum bildas på en kopp mycket starkt te eftersom sura te-polyfenolerna själva delvis neutraliserar bikarbonatjonerna.
Skummet kan tas bort genom att filtrera kalciumjonerna genom att tillsätta syror för att göra om bikarbonatjonerna till koldioxid. Det bästa alternativet är ändå att inte tillåta att skum bildas över huvud taget, och det är genom att använda bra vatten. Vikten av vatten är oftast underskattad.
Om du bor i Sverige, Nya Zeeland eller Skottland - ja då är det är inlägget ingenting för dig! Vattenkvalitén i dessa länder är generellt så otroligt bra att en riktigt bra bryggning kan uppnås genom att ta vatten direkt från kranen. I många länder, som exemplet med London visar, Adelaide där vattnet är mycket hårt, Singapore och många andra städer där vattnet är återanvänt, högt på mineraler och kalcium eller hårt - där kan vattnet fullständigt ändra kvalitén och upplevelsen på din kopp te - även om det är fantastiskt te.
Hårt vatten är speciellt katastrofalt för ett specialte för sin komlexitet och sofistikering i ett enastående te och allt förstörs pga dålig vattenkvalité. Det vanligaste är att te bryggs i hårt vatten och då får det snabbt styrka och färg och allt sker under en minut. Färgen blir däremot ofta grumligt brun eller svart snarare än de önskade tonerna. Endast en liten variation är uppenbar utseendemässigt på te bryggt i hårt vatten, oavsett om det är ett lätt och gyllene English Afternoon eller ett starkt och mahognyfärgat Ceylon Supreme. Båda framstår då i stället som mörka med den grumliga bruna fägen och även vanligtvis med ett skum på ytan.
Ett te - två personligheter…
Vikten av vatten

from www.integritea.org, the Teamaker’s blog
Högkvalitativt källvatten är det mest ideala, som i exemplet ovan. Se till att det är stilla vatten och inte kolsyrat. Du kan även ha en kanna med s k Britafilter som använder aktivt kol- och jonbytarfilter för att minska hårdheten, avlägsna tungmetaller, klor och föroreningar från vattnet.
Regel #4
Koka vatten

Att koka om ett sedan tidigare kokt vatten är aldrig bra eftersom det kan släppa ifrån sig upplösta gaser och koncentrera nitrater, fluor och andra oönskade ämnen, och för te så är det speciellt dåligt.
I en yrkesmiljö, använd gärna en samovar med bra termostat för att minimera omkokning av vattnet. När du är hemma, använd en vattenkokare och alltid färskt vatten.
Regel #5
Dosering

Att brygga te är att utvinna allt det goda naturen har stoppat in i svarta, oolong, gröna eller vita teblad. Själva bryggningen är lika avgörande som hur mycket te du använder i förhållande till din kopp eller kanna. Det finns många olika sätt att brygga te på och flera olika storlekar på tekannor, muggar, glas etc samt förhållandet mellan te och vatten samt traditioner, även om det mest praktiskt och effektivt sättet är det här:
- Använd 2,5g te per 220ml vatten
- Använd en ren och torr tesked.
- Lägg 2,5g te i en ren, luktfri och förvärmd tekanna. Du förvärmer tekannor och muggar genom att svepa runt hett vatten i dom och sen hälla ut det strax innan du ska brygga teet.
- Häll färskt kokande vatten (som fått koka upp endast en gång) över tebladen.

Regel #6
Vattentemperatur och bryggtider

Rule #6
Grönt te har en mjukare, generellt sätt mer mildare personlighet än svart te och ska bryggas i vatten som fått svalna till cirka 75 grader medan Oolong i vatten som svalnat till 85 grader. Svart te bryggs bäst i 90-95 grader. Lätta och blommiga svarta höglandsteer blir också bättre i lite lägre temperaturer runt 85 grader.

Regel #7
Omröring

När teet väl ligger i det nykokta vattnet så har tebladen en tendens till att falla till botten av tekannan, vilket gör att teets kontakt med vattnet minskar. Rör om så att allt blandas och får bryggas ordentligt. Svart te ska brygga under 3-5 minuter, rör om medan du häller på vattnet samt en gång till 1 minut senare och avslutningsvis precis innan servering. Oolong och grönt te ska bryggas max 2 minuter.
Regel #8
Rätt temperatur att avnjuta teet

När bryggningen väl är klar så ska teet hällas i uppvärmda koppar. De teblad som finns kvar i kannan ska silas bort för att det inte ska bli överbryggt, för då utvecklas lätt en bitterhet. Den bästa temperaturen för att dricka varmt te är runt 65 grader men det varierar självklart från person till person.
Rule #9
Tillsätta tillbehör

Mjölk ska endast tillsättas starkbryggda svarta teer. Använd endast varm mjölk eftersom kall mjölk kyler ner teet så snabbt. Te ska alltid avnjutas varmt. Vill du använda socker så rekommenderar vi vitt före brunt eftersom det bruna sockret är av en karamelliserande natur. Förhöj gärna ditt te med honung, färska mintblad, kanel eller lite limeskal. Respektera teets smakprofil - teet ska tåla det du tillsätter utan att försämra smaken.
Regel #10
Känn till när du kan bryta reglerna

När du gör tecocktails, mocktails eller lagar mat med te så bör du överbrygga teet så det blir en essen. Teets smak, konsistens eller doft måste vara uppenbar i maten eller drycken. För det andra, men lika viktigt - respektera teet. Varje te har smak, styrka, konsistens och doft som är kopplad till dess växtplats och teet du väljer bör vara en del av en harmonisk komposition av ingredienser som, när de utsätts för matlagning eller blandning i dryck, bör bibehålla dess indentitet och vara tilltalande.
Te kan vara basen till ett skum i en cocktail eller mocktail, det kan tillföra konsistens om det sprids över en sallad. Begränsningarna sätts endast av den äkta te-revolutionären!
Uppskattningen av te börjar med förberedelserna. Den fortsätter med ögat, utvecklas med näsan och visar sig slutligen på tungan. Att presentera en engagerande teupplevelse som involverar gästen vid framställningen, är en viktig aspekt vid avnjutningen av teet. Varje te har en historia kopplad till sin växtplats och den historian, beskrivningen av bladet, det bryggda tebladet och bryggningsmetoden är viktiga delar av en inspirerande teupplevelse.
Kunskapen om te från olika regioner, variationen, upplevelsen av utseende, doft och smak ger ökad sensorisk uppskattning och att kunskapen sannolikt kommer att leda till ett mer äventyrligt tillvägagångssätt för te. Den fysiska presentationen av te är lika viktig som vid mat och vin. Finkänsligheten och kvaliteten på den kopp eller kanna du använder, påverkar betydligt upplevelsen om porslinet är av rå, tjock keramik i förhållande till ett tunt, fint porslin eller glas.
Tepresentationen bör helst byggas på de tre sensorerna utseende, doft och smak. Detta får man genom att engagera gästen med sin kunskap och tillbehör samt vad du parar ihop med teet m m - allt på ett trevligt och tilltalande sätt.
Regel #11
Presentation av te
Den fysiska presentationen av te är lika viktig som vid mat och vin och det kärl du serverar teet ifrån påverkar mycket vilken upplevelse det ger gästen. Till exempel med en mer rå, tjock keramik så ger det en helt annan upplevelse än med ett tunt, elegant, porslin. Det viktigaste är dock att det aldrig har varit t ex kaffe i en termos eller kanna som du sedan ska servera te ur. Oavsett hur länge kaffet förvarats i termosen så kommer det att sätta smak på vattnet och teet.
När du presenterar och serverar te bör det helst byggas på de tre sensorerna visuell, doft och smak samt att engagera gästen genom kunskap och med tillbehör som kryddor, frukter och det du serverar till.

CAFÉ

FRUKOSTBUFFÉ

FINE DINING
